2019. december – Patkány hónap előrejelzés

A nappal, a legragyogóbb fény (jang tűz) és a legsötétebb éjszaka (Patkány) hónapja, melynek mottója lehet: Vigyél fényt a sötétségbe! Vezéreljen a szeretet, legyél könyörületes, irgalmas, együttérző és védelmező!
2019. december 7-én belépünk a négyoszlopos sorsfejtés szerinti jang tűz Patkány hónapba. Leginkább a víz és a tűz elem képviselteti magát a hónap során. Továbbra is kommunikációs, kapcsolati, érzelmi életünkben érkezhetnek számunkra tanítások. Remélhetőleg a novemberi felturbózott indulatok csillapodnak némiképp, bár december még nem a nyugalom és béke hónapja. Olykor akadályoztatva, sarokba szorítva érezhetjük magunkat környezetünk, körülményeink, anyagi helyzetünk által. Ezekben a helyzetekben akkor juthatunk előbbre, ha szívünk valódi szavát követjük, igaz vágyaink vezérelnek. Ekkor sem feltétlenül a körülményeket tudjuk számunkra kedvezően alakítani, hanem át tudjuk magunkban úgy formálni a tapasztaltakat, hogy általa pozitív irányban megerősödjünk.

Számíthatunk hangulatingadozásra, az érzelmek hullámzására, túlzott érzékenységre, hirtelenségre. A korábbiakhoz képest több társasági eseményben, utazásban, mozgásban lehet részünk, ami az ünnepek közeledtével nem is meglepő. Az ünnepi hangulatnak is köszönhetően az emberi kapcsolatokban megjelenik már több megbocsátás, segítőkészség, melegség, de még így se mindig tudjuk ezeket kellő hatásossággal érvényre juttatni.

Még sokan vannak, akiknek mások kritizálása, indulatos megnyilvánulásokkal való leuralása hoz magabiztosságot, látszat hatalmat. Biztosra veszik, hogy az ő elgondolásuk az egyedüli helytálló és mindenki mást, aki másként gondolkodik, erőszakosan félreállítanának. A közösségi hálót -is- ideális területnek tekintik erre, kényelmesen, az otthoni fotelből osztva az észt. Ennek a hónapnak feladata az emberi könyörületesség, irgalmasság, együttérzés, őszinteség, védelmezés gyakorlása. Csak néhány példa. Aki eddig mások lehúzásával kerekedett felül, már novemberben elgondolkodhatott saját motivációin. Sikerült felismernie cselekedetei mozgatórugóit vagy sem, ez csak rajta múlt. Azonban azoknak is nehéz lehet a hónap feladata, akik áldozatul estek már mások leuraló magatartásának. Ugyanis számukra is bosszú(ság) helyett együttérzés és irgalom a feladat. Hogyan lehet együttérezni ilyen esetben? Például azt megértve, hogy mennyire boldogtalan, kis önértékelésű az az ember, aki mások eltiprásában leli örömét, nagyon hosszú út áll még előtte – és milyen jó, hogy már nem itt tartunk. De feladat a védelmezés is. Kiállni saját magunkért, ha elszenvedői lennénk ilyen szituációnak, és kiállni másokért, ha környezetünkben történne ilyen valakivel, miközben az események részesei vagyunk. Tehát nem a „hallottam és majd én odamegyek, rendet teszek, jól megmondom neki a magamét” esetre gondolok. Amikor azonban részeseivé válunk egy ilyen helyzetnek és nem szólunk, (védelmezünk), akkor mi is bűnrészessé válunk. Miért? Mert éppen azért teszik nyilvánosan a „leuralók” azt, amit tesznek, mert sok esetben társaik is akadnak közben, támogatóik, mások pedig mélyen hallgatnak – ami beleegyezőleg hat, miközben legtöbbször ez inkább a „nem akarok belekeveredni” esete, félelem, megfelelni vágyás. Ezeket is le kell győznünk magunkban. Azt ezen az oldalon nem is kellene írnom, hogy a „védelmezés” stílusa, mikéntje az őszinte, asszertív kommunikációban és együttérző tettekben nyilvánuljon meg. Nem az a cél, hogy akkor a „leuralót” tiporjuk el, vagy ítélkezzünk, hanem az, hogy őt is feljebb emeljük, felhívjuk figyelmét viselkedése következményeire, felismerései lehessenek. Lényegében akár „leuraló”, akár „elszenvedő”, akár „kívülálló” csoportba tartozunk (helyzetenként ez változhat is), egyik kezelése sem egyszerű feladat akkor, ha nem tudatosan, hanem spontán, a tőlünk megszokott módon reagálunk. Ezt a tőlünk megszokott reakciót figyelhettük meg novemberben, most pedig alkalmunk nyílhat a gyakorlatban változtatni, korrigálni viselkedésünkön, és megtapasztalni, mennyivel könnyebb szívvel juthatunk így túl az eseményeken. Meg kell tanulnunk uralni és kézben tartani saját érzelmeinket, hogy reakcióinkat ne elszabadult indulataink határozzák meg.
A hónap minősége, a harag, indulat, illetve a szeretet, együttérzés aránya azon múlik, hányan merészkedünk elő rejtekhelyeinkről, lépünk a sötétségből a fényre akkor, amikor a szükség megkívánja és emelünk szót az együttérzés szellemében az elnyomottak oldalán.

Adjunk teret megérzéseinknek, érzelmeinket kreatív alkotótevékenységgel (költészet, zene, festés, stb) öntsük mások számára is érzékelhető formába. Ez a folyamat gyógyítóan hat nem csak az alkotóra, hanem a megszületett alkotás csodálójára, értőjére is.

Fentieket követve a hónap végére megváltozhat már meglévő kapcsolataink minősége és új kapcsolatok léphetnek életünkbe. Köszönhetően érzelmeink és értékrendünk felvállalásának, őszinte megnyilatkozásainknak, új önértékelésünknek, magabiztosságunknak. Mint amikor teljesítünk egy szintet és a következőre léphetünk. És bár ahogy említettem, a hónap során körülményeinkben lehetnek akadályok, ez a kapcsolati átalakulás az, ami mégis sikerre viheti dolgainkat, lehetőségeket hozhat életünkbe.

A hónap másik vonulata az anyagiak, pénzhez való viszony rendezése. Érdemes lehet átgondolni pénzkezelési és beosztási képességeinket. Vizsgáljuk meg, hogy önsajnálatba esünk-e amiatt, amire megítélésünk szerint nem jut kellő anyagi forrás, vagy hálát és megbecsülést érzünk amiatt, amire jut?
Vagy például részesei vagyunk-e az ilyenkor szokásos vásárlási láznak, vagy más értéket próbálunk vinni az ünnep napjaiba? Az első bekezdésben írtaknak megfelelően, ha anyagilag érezzük magunkat korlátok között, most az segít, ha az ajándékok helyett például a hónap energiáinak megfelelően az érzelmekre helyezzük a hangsúlyt, mások segítésére, védelmezésére. (Nincs ezeknél nagyobb ajándék.) A külső akadályoztatást arra használjuk, hogy belül erősödjünk felismerve és őszintén felvállalva saját értékrendünket. Még az is előfordulhat, hogy egyeztetés után kiderül, a többi érintettnek is hasonló az értékrendje.

FONTOS: Az előrejelzés csupán tájékoztató jellegű, melyet a személyes képlet is befolyásol.

Harmonikus és sikeres decembert, meghitt, szeretetteljes ünnepeket kívánok!
Csik Timea