2020. augusztus – Majom hónap előrejelzés


2020. augusztus 7-én belépünk a négyoszlopos sorsfejtés szerinti Jang Fém Patkány év Jang Fa Majom havába. Ez alkalommal szeretném kicsit megmutatni a kínai asztrológia működését, ezért a hónapindulás képletén keresztül mutatom be, mit üzen számunkra erre a hónapra szimbólumain keresztül. Aki járatos a sorsfejtés ezen ágában, találhat az előrejelzésben újfajta megközelítést, hiszen többféle iskola, irányzat működik ma Magyarországon. Egyik sem rosszabb vagy igazabb a másiknál, mindegyiknek meg van a maga létjogosultsága. A magam részéről nem értek egyet sem az asztrozófia és az asztrológiai ágazatok közötti (nyugati, védikus, kínai), sem pedig azokon belüli lejáratásokkal, egymásra mutogatással. Ha nem a rivalizálással, hanem saját tudásunk bővítésével foglalkozunk, lehúzás helyett elismerjük mások tudását és hajlandóak vagyunk megismerni más elméleteket is, sokkal előrébb juthatunk. Mivel két eltérő szemléletű négyoszlopos sorsfejtést képviselő tanfolyamon volt szerencsém részt venni, fentiek fényében azt is szeretném érzékeltetni, hogy a többféle látásmód arra ad lehetőséget, hogy ugyanazt a képletet több szempontból vizsgálhassuk, majd tapasztalati úton eldönthessük, mit építünk be eszköztárunkba.

Fenti ábrán a zöld nyilak az elemek közti támogatást (támogató körforgás: fa-tűz-föld-fém-víz-fa), a qi akadálytalan áramlását jelzik, míg a piros nyilak korlátozó hatást jeleznek (föld mederben tartja a vizet, víz eloltja a tüzet, tűz megolvasztja a fémet, fém kivágja a fát, fa korlátozza a földet).

A Patkány víz elemű állatjegy augusztusban a Majom jeggyel “társulva” Δ fokozza a víz mennyiségét. A vizet erősíti a fém elem hangsúlyos jelenléte (fém támogatja a vizet: Jang Fém és Majom jegyektől induló zöld nyilak a Patkányhoz). Ráadásul mind a víz, mind a fém elem a Majom havában idényében van, azaz hatásos.
Van ugyan egy Jang Fa cselekvő, ami felszívhatná a vizet, azonban egyrészt nincs gyökere (földi támasz), másrészt két jang fém cselekvő is „támadja” (a Majom állatjegy fő qi-je jang fém), harmadrészt ennyire erős víz jelenlétét egyetlen fa még optimális esetben sem tudná kiegyensúlyozni. (Az elemek nem jók vagy rosszak, az egyensúly, a harmonikus áramlás elérése a cél.)
A Ló állatjegytől induló, Bivalyon, Jin Fémen, Jang Vizen át a Jang Fáig tartó tápláló áramlás megint csak a Jang Vizet is erősíti. Tehát a képletben a qi nagy része a víz jegyekhez áramlik (Jang Vízhez, illetve a Patkány víz elemű állatjegyhez).

Mivel a járványok a víz elemhez köthetők, augusztusban a felfokozott víz  jelenléte a világjárvány felerősödésére utalhat. De megjelenhet más formában is, a víz analógiái még például az érzelmek, félelem, mozgás, költözés, közlekedés, kereskedelem, szabadság, információcsere, láthatatlan dolgok, titkok, misztikum, vagy akár maga a fizikai formában megjelenő víz (esőzés, vihar, áradás, szökőár, stb).
Tekintettel arra, hogy az ősz fém idény, a téli hónapok pedig víz idénynek számítanak, a víz hatásossága egészen a bivaly hónapig, azaz 2021. januárig fennáll.

A piros határvonal azt mutatja, hogy a qi áramlása hol akad el a hónapindulás képletében. Ez a teljes év oszlop, illetve a hónap oszlop alsó, „földi” része. A kínai asztrológiában az év oszlophoz tartozó egyik terület a külföld. Előfordulhat, hogy a külföldre utazás, illetve onnan beutazás augusztusban akadályoztatott lesz például a járvány terjedésének megakadályozása érdekében (a “kirekesztett” rész víz, tehát a víz valamelyik analógiáját szeretnénk “távol tartani”).
Mozgásterünk összpontosulhat az óra és a naposzlop területeire: otthoni életünk és belső világunk; illetve a hónap oszlop által érintett területeken -tágabb család, munkahely- részleges lehet az „áramlás”.
A külvilág lehetőségei felől ismét fokozatosan befelé irányul a figyelem.

A képlet Jang Fa és Jang Fém elemek közti konstellációja (ami áprilisban is jelen volt) váratlanul megnyilvánuló akadályokat, nehezítő körülményeket jelez. A Jang Fa szeret terjeszkedni, minden irányban növeszti ágait, a Jang Fém pedig ezt akadályozó erő (balta), ami nyesegeti a nem kívánatos ágakat. Ez a hónap egyik leghangsúlyosabb konstellációja, ezért érezhetjük azt az időszak során, hogy akadályokba ütközünk, nem arra növekedünk, amerre szeretnénk, nem érünk célt, hiába próbálnánk több irányból megközelíteni azt, amit szeretnénk. Elveszíthetünk dolgokat (pl. munkakört, biztonságot, elképzelést, terveket, álmokat, berögzült mintákat), amiket el kell tudnunk engedni. A Jang Fa jegy jellemzője a makacsság is, a fa pedig, ha nem hajlik (konokul ragaszkodik saját elképzeléséhez), akkor törik. Azok a dolgok sem fognak működni, melyek nem szolgálják az univerzum törvényeit, vagy etikai, becsülettel kapcsolatos szabályokba ütköznek.
Általánosságban nehezebb időszaknak tűnik áprilisnál (a víz most erősebb), de ez nagyrészt abból adódhat, hogy a növekvő szabadságvágy miatt nehezebben élhetjük meg. (A képlet központi, meghatározó eleme a Jang Víz, ami nehezen tűri a korlátokat.)
Tekintsünk úgy az eseményekre, hogy a külső körülmények eszköz ahhoz, hogy figyelmünket önmagunk felé fordítsa.

A leginkább működtető erő a hónap során a biztonságra, kényelemre törekvés. A kérdés az lesz, hogy ezt ki-ki mennyire tisztességes módon próbálja megvalósítani?

Ez tehát a kiinduló helyzet, ami felvázolja, milyen körülményekre számíthatunk. Nézzük meg, hogy mi hozhat megoldást, mi segítheti az időszak legoptimálisabb megélését?

Kedvező tevékenységek:
Fentiek alapján kedvező elem a hónap során a fa (felszívja a vizet) és a föld (mederbe tereli a vizet), ezeket próbálhatjuk érzelmek, tevékenységek, környezet, társaság által hétköznapjainkban megjeleníteni.
– Kereshetjük fa, illetve föld hangsúlyos képlettel rendelkező emberek társaságát.
– Kedvező a hónap során, ha előrelátóak vagyunk, tervezünk, foglalkozunk álmainkkal, céltudatosak vagyunk (fa), illetve biztonságos, nyugodt légkört teremtünk otthonunkban és magunkban, gondoskodunk, türelmet gyakorolunk, takarékoskodunk, rendet tartunk (föld).
– Szerencsés most a helyhez kötött munka végzése, masszázs, művelődés, tanácsadás, írás, rajzolás (fa), illetve a kertészkedés, konyhai tevékenységek, lakberendezés, táplálás, anyaság, ápolás, kiszolgálás, jótékonykodás (föld).
– Bizalom, biztonság, nyugalom megtalálása. A környezetünk számára lehetünk mi a „kőszikla”, akire lehet támaszkodni (föld).
– Idegrendszer, máj, epehólyag (fa) és gyomor, emésztőrendszer (föld) karbantartása. Megfelelő táplálkozás.

Mi segítheti az időszak optimális kimenetelét és legkedvezőbb megélését?
– Két „Utazó Ló” szerepel a képletben, így aki még teheti, utazzon, kiránduljon, mozogjon augusztusban is.
– Ló (tűz elemű) napon indul a hónap, ez az állatjegy az életszeretetről szól. Amíg még lehetőségünk van, jó idő, élvezzük ki a nyarat, töltődjünk fel, hogy az elkövetkező időszakot ilyen állapotban tudjuk elkezdeni és végig vinni. A lelkesedés, szenvedély, életszeretet (tűz jegy jellemzői) az, ami az idényében levő (és vizet támogató) fém elemet kordában tudja tartani.
– A képletben jelen levő Jin Tűz és Jin Víz jegyek arra utalnak, hogy belső egyensúlyunk megteremtéséért tennünk kell. Aki rendszeresen meditál, annak ez könnyebb lesz. Aki még nem, az a Belső harmónia – Érzelmi egyensúly cikkben ide kattintva találhat kezdő tippeket.
– A nap oszlopban megjelenő kombinációval (+) fa elem jöhet létre. Mivel a nap oszlop a személyiség területe, a fa pedig a tanulás, növekedés szimbóluma: minél magasabb szintre fejlesztjük saját magunkat, minél magasabbra növekedünk, annál jobban fogjuk érteni és kezelni a helyzeteket (fa felszívja a vizet). A személyiségfejlődés most meghatározó szerephez jut.

Milyen hozzáállás segít a hónap során?
– Első lépésként (zöld szaggatott nyíl) figyeljünk arra, hogy gondolatainkban is forduljunk mások és önmagunk felé jószándékkal.
– Hallgassunk ösztöneinkre, csendesedjünk el és figyeljük a belső hangot, mert egyéni utunkat csak az mutathatja meg számunkra. A félelem és bizonytalanság helyét átveheti az a bizonyosság, hogy sugallataink jeleznek. Ahogyan a farkas sem hátrafelé néz, hanem célirányosan járja útját, bízva ösztönei irányításában.
– Az anyagi gyarapodás helyett most a lelki gyarapodásra helyezzük a fókuszt, ott keressük értékeinket.
– Keressünk alternatív megoldásokat, gyógyítsuk saját magunkat, használjuk mentális erőnket, forduljunk a természet gyógyító erői felé (gyógynövények, gyógyvizek, gyógyító helyek, kristályok). Nem csak testi, hanem lelki értelemben is, tisztítsuk meg (víz) érzelmeinket, gondolatainkat. Bármilyen problémánk adódik a hónap során, első körben hozzuk egyensúlyba magunkat, relaxáljunk, meditáljunk és kontempláljunk el rajta, mert ezen a módon most megoldás, feloldás érkezhet.
– A kincset, ami bennünk rejlik (Jin Fém az óra oszlop Bivaly jegyében) most meg tudjuk találni magunkban és a felszínre tudjuk hozni (szürke szaggatott nyíl). Ehhez az kell, hogy elcsendesedjünk, kizárjuk a külvilágot. Az óra oszlop a legrejtettebb gondolataink, titkaink, az a belső világunk, amit nagyon kevesekkel osztunk meg. Most itt van lehetőségünk dolgozni személyiségünkön, felszínre hozni és a -víz által megtisztítva- Égi szintre emelni azt az egyediséget, tehetséget, varázserőt, amit a 2021-es Jin Fém Bivaly évben már használni tudunk.
– A kollektív tudattalanból elő tudjuk hívni a közös eredet érzetét és  tudatára ébredni a közös forrás létezésének (Jin Fém „forrás elem”).

Társadalmi szinten:
– Lehetnek a határokon szigorító intézkedések. Szükségessé válik az országok, csoportok közötti összefogás, együttműködés (Majom+Patkány) a járvány megfékezésére.
– Viszálykodás, hatalmi harcok előfordulhatnak. A mohóság, kapzsiság nem lesz célravezető.
– Az egymásra mutogatás és ami nem egyenes, nem tisztességes út, az most nem fog működni, nem vezet megoldásra.
– Számítani lehet kommunikációs összetűzésekre, nézeteltérésekre az országon belül és külfölddel is. Arról is folyhat a vita, hogy mit hogyan kellene tenni, ki mit nem csinál(t) jól.
Evvel eljutottunk oda, ahonnan a cikk indult. Tudunk-e tisztelettel bánni és együttműködni másokkal akkor is, ha eltérő véleményen vagyunk? Ha nem megy, akkor meg kell tanulnunk. Akkor léphetünk tovább, előre együtt, ha együttműködünk, mint család, csoportok, közösségek, országok. Ha egyre inkább átérezzük azt, hogy egy helyről érkeztünk és ugyanoda tartunk mindnyájan.

Fentiek természetesen kollektív szinten érvényesek, hogy egyénileg ki hogyan éli meg az időszakot, az nagyon különböző lehet.
Az előrejelzés csupán tájékoztató jellegű, melyet a személyes képlet is befolyásol.

Harmonikus és sikeres augusztust kívánok!
Csik Timea