2020. május – Kígyó hónap előrejelzés

Május 5-én belépünk a Jang Fém Patkány év Jin Fém Kígyó havába.
Mi válik egyre fontosabbá?
1. Kapcsolataink minősége.
2. Forrásaink, anyagi tartalékaink, képességeink, versenyképességünk. Tanulás, tudás.
3. Kommunikáció, beszélgetések, önkifejezés. Tehetség, képességek megmutatása, “színrelépés”.

1. Életünknek abba a stádiumába érkeztünk, amikor a külső körülmények kapcsolataink átértékelésére kényszerítenek. Fel kell mérnünk, hogy megbízható közösségben éljük-e mindennapjainkat, élvezhetjük-e barátaink támogatását? Kollégáinkkal, párunkkal való kapcsolatainkban él-e a versenyszellem, vagy az már inkább rivalizálásnak, esetleg birtoklási vágynak minősül? Gondoljuk át, hogy a fejlődésünket nem támogató kapcsolatainkat magasabb szintre tudjuk-e emelni, kitartó munkával és kereteket szabó következetességgel? Ami menthetetlenül tévútnak bizonyul, annak lezárását érdemes lehet megfontolni, hiszen itt is igaz, hogy a nem működő régi elengedésével léphet életünkbe valami új.
Bár ez az év rámutat az összefogás szükségességére, arra, hogy közösen juthatunk előre, előbbiekben mégsem csak kifejezetten az életünkben úgynevezett „kapcsolati tőkét” képviselő személyekre utaltam. Hanem arra is, hogy személyes fejlődésünket nem szolgáló, hátráltató energiákra nincs szükségünk. Például ha valaki folyamatosan kimerítő hatással van ránk, úgy érezzük ránk telepszik, leszívja az erőnket, emelés helyett lehúzni próbál, birtokolná időnket, hatalmaskodó, fölényeskedő, kioktató, szinte csak elvárásai vannak, mert azt gondolja, neki mindez alapvetően „jár”. Lehet olyan is, akit a rivalizálás, irigység kötött eddig hozzánk. Bármi is legyen a mögöttes ok, vizsgáljuk meg nekünk mi a feladatunk evvel – ha megoldjuk, akkor már nem lesz a továbbiakban szükségünk az adott személy által tartott tükörre és ezáltal valószínűleg javul a kapcsolat minősége. Ha mégsem, akkor a másik fél nem kész még erre az emelkedésre, de mi a feladatot megoldva már képesek leszünk határok között tartani, vagy ha erre sem hajlik, akkor leépíteni életünkből. Az evvel járó felszabadító érzés megéri a befektetett, saját magunkon végzett munkát.

Legyünk azonban őszinték magunkhoz és ne keverjük ide például azt az esetet, amikor valakinek csupán az őszinte véleménye bántja önérzetünket és csak amiatt, hogy ne kelljen saját gyengeségünkkel szembenézni, kiiktatnánk életünkből. Legyen Ő barát, párkapcsolat, kolléga, vagy bármilyen más minőségben jelen életünkben, nagyon is szolgálja a fejlődésünket. Éppen ezért a kapcsolat megszakadása sem neki lesz veszteség.
Azokban az esetekben, amikor kölcsönösen javítani szeretnénk a kapcsolaton, a kommunikáció most nem feltétlenül lesz akadálymentes, de a zavarokat áthidalhatja a jó szándék és a szeretetteljes közeledés egymás felé.

A hónap felszólít minket annak vizsgálatára, hogy mennyire feltételekhez kötött szeretetünk? Várunk-e cserébe valamit, ha segítünk valakinek? Áldozatnak érezzük-e magunkat, aki csak ad másoknak, miközben nem kap vissza semmit? Hálátlanok a barátaink? Figyeljük meg, hogy önvizsgálat helyett folyamatosan a környezetünket hibáztatjuk-e kapcsolataink működésképtelensége miatt? Gyártunk-e előfeltételezéseket, melyekbe egyre inkább belelovalljuk magunkat? Ha valamelyik kérdésre igen a válasz, akkor itt az ideje másokra mutogatás helyett magunkban keresni a megoldást problémáinkra. Ha segíteni szeretnénk valakinek, tegyük meg, de ha evvel egyidejűleg kimondatlan elvárásokat támasztunk felé, avval saját csalódásunknak ágyazunk meg, melyért aztán lehet a másikra mutogatni „hálátlansága” okán.

2. A hónapra jellemző még versenyképességünk, képesítéseink, „papírjaink”, anyagi forrásaink, energia tartalékaink, képességeink átgondolása. Ötleteljünk, készítsünk ezekkel kapcsolatos terveket a jövőre nézve. Érdemes megfontolni mit tanulnánk szívesen és az vajon mennyire lehet a jövőben versenyképes foglalatosság.
Sokunknak fontos lesz a támogatás többféle formája: barátok támasznyújtása, anyagi támogatás valakiktől, mentorok segítségnyújtása, vagy fogékonyak lehetünk jó tanácsok kérésére és befogadására.

3. A társadalmi érintkezés visszaszorulásával egyre inkább hiánycikk a jó ízű, kötetlen beszélgetés, az önkifejezés lehetősége. Persze van telefon, de nincs benne a közvetlen, személyes találkozás varázsa. A korlátok, szabályok enyhülésének ellenére is hiányzik még a felszabadultság megélése a találkozások során. Nehézkesebb is most a kommunikáció, zavarosabb, több lehet a félreértés. Például amiatt, mert a testbeszéd, arcmimika nem minden esetben egészíti ki az elhangzott mondatok jelentését. Miben segít ez minket? Abban, hogy ne csak a fülünkkel halljuk a másik szavait és szemünkkel lássuk arckifejezését, hanem hangolódjunk rá egymásra. Használjuk az intuíciónkat, érezzük át a hallottakat. Éljük meg, legyünk jelen a beszélgetésben. Míg korábban két teendő közötti rohanásban váltottunk pár mondatot, talán nem is figyeltünk igazán egymásra, most lehetőségünk van a valódi megértésre, a valódi látásra, a valódi hallásra. Nem biztos, hogy elsőre teljes egészében sikerül, de gyakoroljuk, próbáljuk ilyen hozzáállással felhívni szeretteinket. Türelmes odafigyeléssel, halljuk meg minden egyes szavukat. Azután a ki nem mondott szavakat is. A kényszerű elszigetelődés lehetőség érzelmi intelligenciánk, empatikus képességünk fejlesztésére. Megtanulhatunk a szemünk nélkül látni.
Próbáljunk teret találni az önkifejezés kommunikáción kívüli más formáinak is életünkben, mert most igényünk lehet arra, hogy megéljük és megmutassuk azt, amiben jónak érezzük magunkat.

Mi segítheti az időszak optimális kimenetelét és legkedvezőbb megélését?
-Nem segít az, ha homokba dugjuk a fejünket, tudomást sem véve az eseményekről, mert szembe nézve velük félelmek gyötörnének.
-Sokaknak ez még a mozdulatlanság, megpihenés, elszigetelődés időszaka, ha lehetőséged van rá, gyűjtsd az erőd és próbáld megélni meditatív nyugalomban. Így később könnyebben szembe tudsz nézni a megoldatlan problémákkal.
-Van, akinek ez még a kényszerpihenő időszaka, de van, akinek mozgalmas hetekkel a háta mögött, most érkezik el az erőgyűjtés, megpihenés szükségessége, van, akinek ez lehet az egyik legmozgalmasabb hónap és olyan is van, akit betegség kényszerít pihenésre. Mindenkinek segít, ha gondolataink cikázását megállítjuk (pl. a meditáció segítségével) és próbáljuk kívülről nézni a problémákat, testileg és lelkileg újra és újra visszatalálva önmagunkhoz.
-Keressük a stabilitást, talán még elsősorban az anyagiakban, a körülményekben látva a boldog és nyugodt élet lehetőségét. De lassan próbáljuk önmagunkban megtalálni a biztonságot.
-Ne sürgessük, erőltessük az eseményeket, -hogy túl legyünk rajta-, úgysem tudjuk. Türelemmel várjuk ki, közben tegyük meg azt, amit tudunk.
-Fontosabbá válik a megbízhatóság, becsület, hűség, a tartós kapcsolat biztonsága számunkra, mint az újdonság varázsa.
Kerüljük a meggondolatlan pénzügyi döntéseket!
Mozogjunk minél többet, a mindennapos fizikai aktivitás széles skáláját alkalmazva.

Milyen hozzáállás segít a hónap során?
-A hála. Lássuk meg, ami eddig számunkra láthatatlan volt. Életünk mindazon szereplőit és dolgait, melyeket korábban természetesnek vettünk.
-Nyújtsunk támaszt ítélkezés nélkül, lássuk meg a dolgok jó oldalát és öntsünk lelket másokba.
-Fejlesszük intuíciónkat és kommunikációs képességeinket: fecsegés helyett eljött az értő párbeszédek ideje. Evvel mások tudatszintjét is emelhetjük.
-Legyünk hajlandóak szembenézni saját árnyoldalunkkal.
-Elfogadva saját tökéletlenségünket, mások felett sem ítélkezünk.
-Az önmagunk és mások iránt érzett feltétel nélküli szeretet megélése.

Társadalmi szinten:
-Várhatóak még sajnos további munkahelyi átrendeződések, változások.
-Régi dolgok elengedésével léphet új az életünkbe. És fordítva is megtörténhet, új dolog felbukkanása felnyithatja a szemünket arra, hogy a régi már nem volt jó, nem mehetett tovább abban a formában.
-Több lehet a kommunikáció a vezetéstől emberek felé és az emberek között is, de olykor itt is tapasztalhatunk zavarokat, nem mindig a megfelelő formában megy át az üzenet. Esetleg direkt zavaros a megfogalmazás. Ugyanakkor megjelenhet és áthidaló lehet a szeretetteljes, átérző kommunikáció ezen a szinten is.
-Továbbra is fontos, hogy mit hiszünk el, használjuk a józan eszünket, ne támogassuk tévképzetek tovább terjesztését. Egyre nagyobb tétje van annak, hogy mit osztunk tovább akár a közösségi hálókon, minek adunk további energiát. Vegyük figyelembe, hogy az év egyik üzenete az (lásd itt), hogy akik már nem tudják tovább kezelni érzelmeiket, azok vélt vagy valós igazuknak tettekkel adhatnak hangot.  A hiszékenység és az érzelmi instabilitás együtt értelmetlen küzdelmekhez vezethet, ami sérüléseket és károkat okoz.

FONTOS: Az előrejelzés csupán tájékoztató jellegű, melyet a személyes képlet is befolyásol.

Harmonikus és sikeres májust kívánok!
Csik Timea