2022. október – 2023. január előrejelzés

2022. október 8-án beléptünk a négyoszlopos sorsfejtés szerinti Jang Víz Tigris év Jang Fém Kutya havába.
Jobban foglalkoztathat minket családunk, szeretteink külvilággal szembeni biztonsága, védelmezése, tehermentesítése. Még inkább előtérbe kerül a gazdasági helyzet, anyagi megfontolások, átláthatatlan, nem rendszeres bevételek és kiadások. Jellemzőek lehetnek a konfliktusok, félreértések, összeütközések. Szembesülhetünk olyan helyzetekkel, amikor valaki (egyén, csoport, ország) nagy energiával szeretné érvényre juttatni saját elképzeléseit, szabályait. Mindeközben „a cél szentesíti az eszközt” hozzáállással az sem tartja vissza, ha ezért másoknak kárt, sérülést, veszteséget okoz, vagy az az ára, hogy a (jó) kapcsolat megszakad. Ez az az eset, amikor saját egyéni, önös érdekeinkért okozunk másoknak károkat vagy fájdalmat.
Pozitívan akkor tudjuk használni ezeket az energiákat, ha valamilyen nemes ügyért, mások szolgálatában vívunk harcot, vagy megszakítunk egy káros, sérelmező kapcsolatot.

Figyelnünk kell az átgondolt kommunikációra, mert nem nyilvánul meg az, amit csak gondolunk, vagy úgy gondoljuk, hogy a másik úgyis tudja. Számunkra egyértelmű, elvárjuk, de ha a ki nem mondott szavaink teljesülését várjuk, mi magunk fogunk csalódni. Ebben az esetben pedig nem marad más, mint az elfojtott, felszín alatti forrongás.
Sok esetben a megbújó, lappangó indulatok következménye lehet egy megnyilvánuló konfliktus – nem feltétlenül csak egyéni szinten.
Olyan esetekre is lehet számítani, amikor valaki magára hagyatva érzi magát, miközben „nem erről volt szó”, legalábbis ő nem így gondolta. Közben lehet, hogy mindenki a maga érdekeit tartva szem előtt azt gondolja, hogy ő helyesen járt el, mert „neki ez jár”, a másik is oldja meg a maga problémáját („ha ő nem így gondolta, én akkor is mosom kezeim”). Miért? Mert ezekben a játszmákban (amikor az önérdek, vagy az elfojtott indulat vezet másokra való tekintet nélkül) nincsenek győztesek, csak vesztesek. Meg kell tanulnunk a teljes képet nézni és látni, indulatainkat és érzéseinket megfelelően kezelni, majd az eseményekből levonni a Tudatos következtetéseket.
Ebben a hónapban tehát jobban lefoglalnak minket a külvilág történései, hogy felkészüljünk az akár váratlan változásokra, így vágyainkra, kedvteléseinkre, lelki életünkre kevesebb figyelem és energia juthat. Mégis, ezek a külvilágból érkező benyomások azok, amik most megváltoztathatják gondolkodásmódunkat, jövőbeli terveinket, lelki világunkat. Amikor egy változást nehéznek élünk meg, akkor, ha valamilyen formában kifejezésre tudjuk juttatni a külvilágban érzéseinket és annak megfelelően tudunk cselekedni, környezetünket, körülményeinket alakítani, akkor ezáltal a nehézségre már nem korlátozásként tekintünk, hanem erőt találtunk magunkban (és közben esetleg másokban is) a megoldásához. Mindez visszahatással lesz önképünkre, belső erőnkre. Ebben az önmegerősítő folyamatban rejlik a hónap lehetősége.
Ez az az időszak, amikor az elmélet nem elegendő, ideje van a gyakorlatban tesztelni. Amit korábban kialakítottunk, gondoltunk, elképzeltünk magunkban, vagy magunkról, azt hogyan tudjuk szükség esetén a hétköznapokban megvalósítani, megélni. Kicsitől a nagyon át. Például egy nézeteltérést hogyan tudunk kezelni, hogyan reagálunk rá? Konfliktus helyzetben kiállunk érdekeink mellett kockáztatva akár a kapcsolat megszakadását? Önérdekeinket próbáljuk érvényesíteni másokon átgázolva, vagy a teljes képet nézzük? Tudatosan figyeljük magunkat és környezetünket, időben jelezve, ha sérelem ér? Vagy ehelyett elnyomjuk, elfojtjuk, ezáltal egyre fokozzuk indulatainkat, dühünket? Befolyásolják ezek konfliktusainkat olyan módon, hogy gyűjtjük magunkban sérelmeinket, majd váratlanul robbanunk? Az indulatkezelés fontos szerepet kap a hónap során, ennek gyakorlására vélhetően több lehetőséget is kapunk, élesben tesztelhetjük, hogyan vezetjük le, alakítjuk át magunkban.

2022. november 7-én beléptünk a Jang Víz Tigris év Jin Fém Disznó havába.
Októberben személyünk és a külvilág között élhettünk meg konfliktusokat például frusztrációt a munkahelyen, félelmeket a háború vagy a gazdasági helyzet okán. A novemberi Disznó hónapban inkább a belső konfliktusok, belső félelmek és érzelmi labilitás, hangulatingadozások lehetnek jellemzőek. Például biztonságérzetünk által érezhetjük veszélyeztetve magunkat, vagy elkendőzött érzelmi traumák, félelmek kerülhetnek felszínre. Olyan mélyen levő gondolatainkat, érzéseinket ismerhetjük meg, melyek létezéséről korábban nem is tudtunk. Mindezeket a belső vívódásokat most nem a külvilágban éljük, hanem mélyen magunkban, többnyire egyedül birkózva vele. Vagy szembesülhetünk avval, hogyan kezeljük azt, amikor valami nem úgy történik, ahogy terveztük, elképzeltük, akartuk, vagy valaki nem úgy kommunikál velünk, ahogy elvárjuk. Ezek a folyamatok a mélyebb önismeretben, személyiségfejlődésben segítenek tudattalan tartalmaink megismerése által.

„Ki vagyok én?”
2022. december 7-én beléptünk a Jang Víz Tigris év Jang Víz Patkány havába.
Az identitástudat akkor fejlődik, ha az olyan kérdésekre, mint „ki vagyok én”, „mi tesz azzá, aki vagyok”, „mik az értékeim”, „honnan jöttem”, „merre tartok”, „mi számomra az érték” megtaláljuk a válaszokat. Ezeket a kérdéseket akkor feszegetjük leginkább, mikor életünk nem a megszokott mederben folyik, mikor megváltoznak körülményeink. Ez a folyamat kollektív szinten 2020 óta zajlik. Hol tartunk most ebben?
Jang Víz év Jang Víz Patkány havában nagyon erős a víz, ezért továbbra is jellemző lehet a hangulatingadozás, érzelmeink hullámzása, félelmeink felbukkanása. Még birkózhatunk a korábban elkendőzött érzelmi traumákkal, félelmekkel, melyek az elmúlt két hónap során külső események hatására, vagy a régmúlt emlékeként, lenyomataként felszínre kerültek bennünk. Olyan mélyen levő gondolatainkat, érzéseinket ismerhettük meg, melyek létezéséről korábban nem is tudtunk. Mindezeket a belső vívódásokat nem a külvilágban éljük, hanem mélyen magunkban, többnyire egyedül birkózva vele. Ezek a folyamatok a mélyebb önismeretben, személyiségfejlődésben segítenek tudattalan tartalmaink megismerése által. Lehetnek még ködös részletek, melyekről nem lebbent fel teljesen a fátyol. És lehetnek olyan tartalmaink is, melyekről nem akarunk tudomást venni, inkább illúziókba ringatnánk magunkat. Ha még mindezekkel nem félünk szembenézni, akkor a Patkány hónap végére meg tudjuk fogalmazni önmagunknak: „ki vagyok én?”. Tisztábban láthatjuk, mik a belső értékeink, mi jelent értéket számunkra az életben, honnan jövünk és merre tartunk.

2023. január 5-én belépünk a Jin Víz Bivaly havába. Evvel a hónappal zárul a Jang Víz Tigris év, hogy februárban majd átadja helyét a Jin Víz Nyúl évnek. Viszonylag nyugodt hónap. A felszínen látszólag minden stagnál, a tájat ellepi a köd. Valahol a távolban vihar dúl, melynek hullámai begyűrűznek a csendes tájra. Januárban ízelítőt kapunk a jövő évre jellemző átláthatatlan, ködös helyzetekből, kiszámíthatatlan, képlékeny eseményekből. Nehéz tisztán látni, elveszettnek érezhetjük magunkat. Valahogy úgy, mint amikor minden reggel ködben ébredünk, emlékeinkre hagyatkozva tapogatózunk, de délben, mire felszáll a köd, az előző napihoz képest teljesen más táj tárul a szemünk elé. Már fél napja abban éltünk és észre sem vettük. Túléltük, bár közben zavaró volt a bizonytalanság. Ami tegnap igaz volt, az ma már nem az. Ami tegnap létezett, az ma már nem létezik, megváltozott.
Továbbra is nagyon erős a víz, ezért az érzelmek és félelmek kezelése még mindig feladat. Nehéz januárban koncentrálni, csaponghatnak gondolataink. Nehéz megszakítás nélkül végig vinni egy adott feladatot, tudatos odafigyelés nélkül mindig másba kaphatunk bele. Egy kicsit iderohanunk, odarohanunk, aminek az lehet az eredménye, hogy ténylegesen nem végzünk semmivel, de „cserébe” a pihenésre szánt időt is eltékozoltuk. Törekedhetünk arra, hogy érvényre juttassuk saját elképzeléseinket, de valahogy ez most nehezen valósul meg. Lehet, hogy csak annyi a gond, hogy mire megvalósul, már teljesen mást kívánna meg az addigra teljesen megváltozott helyzet. Amilyen gyorsan a körülmények változnak, olyan gyorsan kellene nekünk is nézőpontot, véleményt változtatnunk. Ez nem feltétlenül megy mindenkinek könnyen, hiszen inkább jellemző, hogy akinek más a véleménye, azt meg akarják győzni. Tehát aki beleragad az 1 nappal azelőtt még helytálló elképzelésébe, az lehet, hogy még másokat is meg akar győzni az igazáról, miközben ők már régen tovább gondolták a dolgokat a változó körülményeknek megfelelően. Nem drasztikus változásokra kell gondolni a hónap során -hiszen azokat a köd ellenére is érzékelnénk, észrevennénk-, azonban mindig lehet egy pici, látszólag észrevétlen módosítás, ami sok mindent megváltoztathat.

A víz kapcsolódik a spiritualitással, misztikummal, ezotériával, asztrológiával, jóslással, filozófiával, stb. Ezeken a területeken még inkább előfordulhat, hogy felüti fejét a rivalizálás. A másik tanításait, meglátásait leszólhatják, rosszhírét keltik, háta mögött kibeszélik. Hivatkozva arra, hogy csak a saját nézőpontjuk a hiteles. Az áskálódás azonban annak a hitelét rontja, aki áskálódik.

A 2022-es év egyes havi előrejelzései a teljes Tigris év előrejelzésének fényében értelmezhetőek, melyet ide kattintva olvashatsz.

Az előrejelzés csupán tájékoztató jellegű, melyet a személyes képlet is befolyásol.

Harmonikus és kiegyensúlyozott októbert kívánok!