Belső Harmónia – Érzelmi egyensúly

Előfordult már Veled, hogy érzelmileg kibillentett valamilyen külső esemény, mások szavai, vagy saját gondolataid? Van, hogy indulatos, feszült, szorongó vagy túlságosan érzékeny vagy? A rohanó hétköznapok során próbálsz mindenhol megfelelni, helytállni, emiatt sokat idegeskedsz? Amennyiben igen, akkor néhány, kis csokorba gyűjtött egyszerű, de hatásos módszert szeretnék átnyújtani Neked, melyek segítenek kialakítani, megerősíteni az érzelmi kiegyensúlyozottságot.
Otthon végezheted őket, rendszeres napi néhány perces gyakorlással képessé válhatsz érzelmeid, hangulataid hatékonyabb irányítására. Teszteld őket, vagy amiket még Te gondolsz, mert csak Te tudod megtalálni azt/azokat, amelyik nálad működik.

A kínai asztrológia alapján leginkább azoknak ajánlom ezeket a gyakorlatokat, akiknek képletében hangsúlyos a jin víz, jin tűz, jang víz vagy a jang tűz elem, illetve megtalálható a kígyó, disznó, ló vagy patkány állatjegy. Az elemek tana szerint a víz az érzelmek, érzékenység, türelmetlenség, csapongó gondolatok, a tűz pedig az öröm, lelkesedés, szenvedély, robbanékonyság, forrófejűség jelölője többek között. Szokták mondani, hogy “háborog, mint a tenger”, “változékony, mint a köd”, “visz mindent, mint a cunami”, “lobbanékony, mint a tűz”, “durrog, mint a tűzijáték”, “sistereg, mint a gyertya lángja”,  “csapkod, mint a villám”. Nem beszélve a napkitörésről, mely a kiegyensúlyozatlan mágneses erők hatására következik be.

Ha találtál képletedben tüzet és vizet, semmi okod kétségbe esni, egyrészt nem változott semmi, másrészt szivárvány sem létezhetne e kettő találkozása nélkül.

1. Amit minden felfokozott érzelmi állapotban javasolni tudok, az a tudatos odafigyelés. Amikor érzed, hogy feszültté váltál, mielőtt ösztönösen indulatból reagálnál, vegyél egy mély levegőt és tudatosítsd magadban, hogy elmúlik, kár lenne emiatt az átmeneti belső feszültség miatt vitatkozni bárkivel, vagy jóvátehetetlen döntéseket hozni. Számolj magadban 10-ig, vagy ameddig kell, vagy menj sétálni, mire visszatérsz már lecsillapodtál és az ösztönös reagálás helyett tudatos odafigyeléssel tudsz válaszolni az adott helyzetre.
Fajsúlyosabb helyzeteknél a döntés meghozatala előtt aludj rá egyet, mert nagy az esély rá, hogy másnap már másként fogod értékelni a történteket.

2. Foglalkozz önismerettel, figyeld magadat, reakcióidat, érzelmeidet. Fordíts magadra időt, vonulj el valahová, ahol egyedül lehetsz, ahol feltöltekezhetsz. Például veszel egy gyertyafényes (tűz), levendulás meleg fürdőt (víz), miközben citromfüves teát kortyolsz. Vagy szaunázol, úszol. Éld ki kreativitásodat is, ez elégedettséggel, boldogságérzéssel tölt el, ami szintén csökkenti a stresszt.
Ha rendszeresen relaxációs technikákat alkalmazol, akkor a belső egyensúly állapotát hamarabb vissza tudod állítani magadban:

3. Váltott orrlyukú légzés (nadi sodhanam)
Az idegrendszer harmonizálásában van szerepe. Ha idegesnek érzed magad, próbáld ki! Rendszeresen is gyakorolhatod.
-Végy három nyugodt, mély légzést.
Jobb kezed mutató és középső ujját helyezd a homlokodra, hüvelyk és gyűrűsujjad az orrnyílásokhoz. Azon az orrnyíláson kezd a gyakorlást kilégzéssel, amelyik aktívabb, ha az a bal orrnyílás, akkor:
-A jobb orrnyílást zárd le a hüvelykujjaddal és lélegezz ki a bal orrnyíláson. Zárd a bal orrnyílást és lélegezz be a jobb oldalon. Még kétszer lélegezz ki lassan a baloldalon, be a jobb oldalon.
-A jobb oldalon maradva lélegezz ki, belégzés a bal orrnyíláson. Ismételd még kétszer.
-Ezután végezz 3 nyugodt légzést.
-Végezd el az előző 3 lépést a másik orrnyíláson kezdve a gyakorlatot.
Ez egy kör, tetszés szerint növelheted a körök számát.

4. Meditáció
A meditáció megnyugtatja az elmét és rendszeres gyakorlásával Te fogod irányítani a gondolataidat. Az érzelmek, a saját gondolatainkra adott reakcióink, ezért fontos, hogy mit gondolunk és fontos, hogy azt mi irányítsuk, ne legyünk kiszolgáltatva saját érzelmeinknek.
A rendszeres meditáció alatt napi néhány percet értek, de azt minden nap. Nem kell tehát naponta órákig lótusz ülésben ülve meredni a semmibe. 🙂 Néhány percre próbáld elcsendesíteni az elmédet.
A meditáció egy lehetséges kivitelezése:
Ülj számodra kényelmes pózba, gerincedet egyenesítsd ki, ne dőlj a szék támlájának. Talpad lehet a talajon, vagy ülhetsz törökülésben, kezeidet a térdeden nyugtatva. (Fekvő helyzetben is gyakorolhatsz lefekvéskor, ennek az a veszélye, hogy könnyen elalszol közben.)
Gondolatodat fókuszáld először a fejtetődre, majd képzeld azt, h teljesen ellazul. Ezután fordítsd figyelmedet a homlokodra, majd a szemeidre, minden testrészedre lefelé haladva, bezárólag a lábfejekkel és gondolatban minden testrészt egyesével lazíts el.
Közben lélegezz lassan, egyenletesen.
Amikor elérted az ellazult test, csendes tudat állapotot, próbálj minél hosszabb ideig ebben az állapotban maradni, ha közben valamilyen gondolat felmerülne, csak hagyd továbbsuhanni. Figyeld a légzésedet, ez leköti az elmédet. Segíthet, ha közben magadban a so-ham mantrát ismételgeted, belégzésre „szóóóóóóó”, kilégzésre „hááááááámm”.
(Ide kattintva egy vezetett meditációt találsz.)

A tevékeny vagy “alkotó meditáció” is kikapcsolja az elmét, ilyen például a kötés, horgolás, hímzés, vasalás. De kikapcsol a buszon való csendes zötykölődés, a kocogás is.
A kreatív monoton alkotótevékenységek egyben örömforrást is jelentenek, ezáltal fokozzák a jó hangulatot.

5. Jóga ászanák
Elsősorban koncentrációs jóga ászanákra gondolok, de a többi is hasznos. A Fa ászana lényege, hogy miközben a gyakorlatot végzed, a tekinteteddel egy bizonyos kiválasztott pontra koncentrálsz. Evvel tulajdonképpen az elmédet fókuszálod, miközben megtalálod a belső egyensúlyodat. Harmonizálja a gyökércsakrát, tartásjavító, egyensúlyérzék fokozó,  higgadtságot ad és fokozza a koncentrációs, fókuszáló képességedet, figyelmed egy dologra való összpontosítását.

A gyakorlat menete:
Legjobb mezítláb és jó idő esetén a természetben végezve.
Alapállás, lábak egymás mellett, karok a test mellet leengedve. Testsúlyodat fokozatosan helyezd át a bal talpadra, jobb lábadat helyezd a bal combod belső oldalához. Ügyelj arra, hogy ne a térdednek támaszd a jobb lábad, ha szükséges jobb kézzel megfogva a bokádat feljebb segítheted a lábadat. Jobb térd hátrafeszítve, talpadat tartsd a bal combhoz nyomva, bal combodat megfeszítve.
Kezeidet helyezd ima pózba, tekintetedet fixáld egy pontra, belégzésre tenyereidet együtt tartva emeld fel karajaidat a fejed fölé.
Tartsd ki a pózt amíg tudod, tekinteted folyamatosan egy adott pontra irányítva.
Az ászana bontása:
Kilégzésre engedd le a lábadat és a karjaidat, pihenj meg alapállásban. Ismételd a gyakorlatot váltott lábbal.

Ajánlom még az ún. Napüdvözlet gyakorlatsort. Fókuszálja a figyelmet, csendesíti az elmét, összeszedetté tesz, harmonizálja az idegrendszert, emellett számos jótékony fizikai hatása is van.
Először a gyakorlatsort sajátítsd el, ügyelj a testtartásra, majd társítsd hozzá a légzés ütemezését. A pózokat a Napüdvözletben elég néhány pillanatig kitartani, mely pillanatokban légzés szünet van. A gyakorlatokat a saját tempódban végezd. Legideálisabb idő rá a napkelte és napnyugta, üres gyomorral. Kezdetben 3 kör, majd emelheted 6-9, egészen 21 körig. Amikor már légzés, testtartás begyakorlottan megy, akkor magadban a gyakorlat végzése közben mantrázhatsz is.
Több verziója létezik, egy videót itt találsz.

6. Mantrák
A mantrák ismételgetése az elme felszabadítását szolgálja, hasznát veheted stresszhelyzetekben is. Segít megnyugtatni és kiegyensúlyozni az idegrendszert. Például, ha izgulsz a fogorvosnál, várakozás közben leköti elmédet a mantra fejben történő ismételgetése, csökken a szorongás. Több fajtája létezik, melyek várt hatásaikban is eltérnek egymástól. Legismertebb talán a jógik által is leggyakrabban használt „Om” mantra. Mély belégzést követő hosszú kilégzés során három hangot zengetnek A-U-M, vagy O-U-M közel azonos ideig. 

7. Természetesen a felsorolás nem teljeskörű. Elsősorban azokat említettem, melyeket otthon bárki egyedül gyakorolhat, alkalmazhat, megtalálva a neki megfelelőt. Segíthet még például az agykontroll, tai chi, csikung.
Kirándulj a természetben, az elemekkel való találkozás feltölt energiával. Ápold barátságaidat, vagy keress barátokat, olykor egy beszélgetés is stresszoldó hatású. A belső harmónia megteremtésével kapcsolataid is problémamentesebbé válnak, vonzani fogod az emberek társaságát.

Levezetésként, ha van kedved, kapcsolódj ki a tűz és víz elemekre hangolódva:

Csik Tímea
asztrológus