Philippe Petit kötéltáncos története és képlete


A videóban látható rövid elemzés a modern kínai asztrológia vagy a hagyományos négyoszlopos sorsfejtés valamelyik ágát ismerők számára követhetőbb. Mégis bízom benne, hogy laikusok is kíváncsian belepillantanak abba, hogyan működik a Sárga Császár idejéből származó szimbólum rendszer, hogyan gondolkodnak a kínai asztrológusok.

Philippe Petit 1968-ban egy magazinban látta meg a World Trade Center akkor még épülő ikertornyait. Abban a pillanatban elhatározta, hogy ő lesz az első ember, aki egy kifeszített kötélen kel át a két épület között.
A tervezés és technikai előkészületek hat éven át tartottak. Leleményessége és kreativitása határtalan, a cél érdekében bármilyen stiklire képes volt. Igazolványokat, iratokat hamisított a bejutáshoz, társai munkásnak és üzletembernek álcázták magukat. A két torony távolságát úgy tudta meg, hogy újságírónak adta ki magát. A vaskos kötél kifeszítéséhez szükséges kábelt hosszas ötletelés után egy íjjal lőtték át a túloldalra.
2015-ben jelent meg a róla készült film emléket állítva egy különc és öntörvényű figurának, aki néha önzően és megszállottan viselkedett, miközben a saját álmát kergette.

Csik Tímea